Kategorier
Danseren På Genvisit

Danseren på Genvisit er sat i gang med webinar

Årets udgave af Kunstneren på Genvisit – Danseren på Genvisit – blev her mandag morgen skudt i gang med et gratis webinar, hvor sanger og musikpædagog Morten Mosgaard, kontrabassist Frederik Sakham og institutionsleder Alan Martinsen delte deres erfaringer fra sidste års udgave af projektet Jazzen på Genvisit.

I løbet af webinaret blev der talt om mange af de ting, som kan siges at være særligt for konceptet omkring Kunstneren på Genvisit. Et projekt der i sin enkleste form handler om at lade børn og kunstnere mødes, på den mest naturlige måde, nemlig gennem leg.

Vi talte blandt andet om, hvor vigtigt det er som kunstner, at have en oprigtige interesse i hvad barnet kommer med. Det kan i sig selv være med til at skabe en god relation kunstner og barn imellem. Det handler om at være nysgerrig på børnene og at gå på opdagelse i legen sammen med dem.

I Jazzen på Genvisit så vi tydeligt hvordan legen kunne sprede sig rundt på legepladsen, så det er ikke kun var der hvor musikeren er musikken spillede. Skal børn deltage på den måde der falder dem mest naturligt, kommer de til at deltage på mange forskellige måder. Nogle kommer tæt på musikeren, spiller med og skaber dialog, andre vil helst se med på afstand og andre vil måske blot erkende musikernes tilstedeværelse og derudfra starte deres egne musiske aktiviteter.

Det er i den sammenhæng tydeligt, at de åbne rammer for projektet giver plads til børnenes initiativ. Især hvis personalet i institutionen er gode til at opfange og støtte børnenes initativer.

Frederik Sakham fortalte om, hvordan han gik til aktiviteterne på legepladsen, som når han spiller jazz. I Jazz kommunikere man hele tiden i jazz, for man er afhængig af hinanden når musikken spiller. På samme måde skal man spille og kommunikere med børnene og være opmærksom på hvad der sker omkring en. Det er igennem denne åbne tilgang den naturlige interesse for barnets initativer kommer.

En sidste pointe var at man som voksen i projektet, skal turde vente. Man skal ikke forcere børnenes oplevelse af kunsten, men lade dem gå på opdagelse i de ting der sker og støtte dem når de selv får modet til at gå med. Til det var Frederik Sakhams råd til musikere: “Bare vær tilstede, og send små bolde af musik ud i fællesskabet” på et tidspunkt er der nogle der griber dem – og der går kortere tid en man skulle tro.